Kopierte nettkurs kostet over 2 millioner – viktig lærdom for alle som jobber digitalt

Tilbake til artiklene

I saken mellom Trainor Elsikkerhet AS og Approve.no AS / Chiron Media AS, konkluderte retten med at tre e-læringskurs var ulovlig etterlignet. Det fikk økonomiske konsekvenser: De saksøkte ble dømt til å betale over 2 millioner kroner i vederlag.

Dette er en prinsipiell dom med konsekvenser langt utover denne ene saken. Den handler om hvor grensene går for inspirasjon, og hva som faktisk regnes som et brudd på opphavsretten i en digital virkelighet.

Kort om saken

Trainor er en kursleverandør med egenutviklede kurs innen elsikkerhet. De oppdaget at konkurrenten Approve.no tilbød kurs med tilnærmet identisk tittel, struktur og faglig innhold som Trainors. Kursene var rettet mot samme målgruppe og hadde tydelige paralleller i oppbygning, formuleringer og eksempler.

Retten la blant annet til grunn at Approve.no:

  • kjøpte tilgang til Trainors kurs
  • sendte tilgang til underleverandør
  • fikk utviklet egne kurs uten dokumentert selvstendig faglig innsats

Det ble samtidig lagt vekt på at Approve flere ganger tidligere hadde etterlignet og kopiert Trainors sine kurs. Disse kursene ble tatt ned etter varsel fra Trainors side.

Derfor fikk de over 2 millioner i bot

Retten slo fast at Trainors kurs var beskyttet som åndsverk etter åndsverkloven § 2, og at Approve.no hadde krenket rettighetene i strid med åndsverkloven § 6 (inngrep i opphavsrett). Det forelå også brudd på markedsføringsloven § 25 (handlet i strid med god forretningsskikk).

Vederlaget ble fastsatt etter åndsverkloven § 81, og bygget på de saksøktes besparelser ved ikke å utvikle kursene selv. Til sammen ble det tilkjent vederlag på 2 074 350 kroner. Retten vektla også at inngrepene var grovt uaktsomme og gjentatte.

Relevans for deg som selger digitale produkter

Dommen tydeliggjør at:

  • Nettbaserte kurs og annet digitalt innhold kan ha opphavsrettslig vern, forutsatt at det er resultat av en skapende innsats.
  • Det er ikke nødvendig med direkte kopi – helhet, struktur og fremstillingsform kan være nok for å konstatere ulovlig etterligning.
  • Bruk av underleverandører fritar ikke for ansvar – du er ansvarlig for kurs du tilbyr, også hvis innholdet er utviklet eksternt eller ved hjelp av AI.

Når har kursinnhold opphavsrettslig vern?

For at innhold skal være vernet etter åndsverkloven § 2, må det ha en viss originalitet og individuell skapende innsats. Følgende elementer kan være vernet:

  • Tekstlige fremstillinger (manus, forklaringer, forkortelser, eksempler)
  • Struktur og pedagogisk oppbygging (moduler, rekkefølge, sammenheng)
  • Bruken av illustrasjoner, grafikk og fortellerstemme – dersom utformet på selvstendig måte

Merk: Offentlig tilgjengelige fakta, lover og forskrifter har ikke vern – men bearbeidede fremstillinger kan være vernet dersom de er originalt utformet.

  1. Hvordan beskytter du innholdet ditt?
    Dokumentér utviklingsprosessen.
    Lagre manus, utkast, intern korrespondanse og utviklingsplaner – dette viser selvstendig innsats ved eventuell konflikt.
  2. Bruk skriftlige avtaler.
    Hvis du bruker frilansere eller samarbeidspartnere, må det avtales hvem som eier resultatet. Etter norsk rett eier opphavspersonen rettighetene, med mindre noe annet er avtalt.
  3. Vær forsiktig med “inspirasjon”.
    Selv om du ikke kopierer ordrett, kan summen av struktur, tema og uttrykk bli for lik. Vurder alltid om du risikerer å havne innenfor rammen av etterligning.
  4. Ikke stol på at “alle gjør det”.
    Den som tar snarveien kan bli den som betaler. Denne saken viser at også små aktører må forholde seg til åndsverkloven.

Prinsipiell betydning

Dommen viser tydelig at opphavsrett gjelder fullt ut i det digitale læringsmarkedet. Det er ingen “fri sone” for kurs på nett, selv om de er faglig orientert og bygger på offentlig informasjon.

Digitalt innhold er også immaterielle verdier. Og det er både rettslig og økonomisk alvor når disse verdiene krenkes.

Dersom du er en digital skaper av for eksempel online kurs bør du:

  • Kartlegge hvilke deler av kursene dine som er selvutviklet
  • Sikre deg gjennom dokumentasjon og avtaler
  • Vurdere å få bistand til å beskytte dine rettigheter – før noen andre utnytter dem

Ønsker du juridisk hjelp til å sikre rettigheter, lage gode avtaler eller vurdere risiko? Ta kontakt – før det koster deg mer enn det smaker. Vi er her for å hjelpe deg:

Ann-Britt Rognes
Partner/Advokat MNA
abr@law.no +47 95020164

Line Gjerstad Tjelflaat
Partner/Advokat MNA/Ph.d.
lgt@law.no +47 47445132